Прекратиха акцията под връх К2, няма и следа от изчезналите алпинисти

Следите им се губят в четвъртък след полунощ

06.02.2021 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Неуспешна спасителна акция на К2 - часове, след като под най-смъртоносния връх на планетата загина Атанас Скатов. Издирват се трима алпинисти, тръгнали да покоряват осемхилядника. Те са от същата експедиция, в която участва и българинът.

Два хеликоптера на пакистанската армия и шерпи се включиха в операцията по издирването на тримата алпинисти. Следите им се губят в четвъртък след полунощ. 

Върхът е висок над 8600 метра. На около 7000 метра височина и при силни ветрове - машините бяха върнати на земята. Няма информация дали акцията ще продължи утре. 

Но кои са алпинистите?

Около Атанас Скатов на една от последните снимки са изчезналите алпинисти. Всички те са тръгнали с мечтата да са част от първата експедиция от чуждестранни алпинисти, покорили осемхилядника през зимата. 

Заради суровите условия обаче повечето участници вече са се отказали. Именно при слизане от Лагер 3 към базовия лагер смъртта си намери Атанас Скатов. Българското външно министерство съобщи, че въжето му се е скъсало, но шерпите, участвали в спасителната операция обясниха, че алпинистът е загинал, докато е сменял въжетата. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК