Нова акция под К2: Издирват трима алпинисти, в неизвестност са от 30 часа

Според алпиниста Дойчин Василев върхът наистина е свиреп

06.02.2021 | 13:36 Редактор: Ивет Арабова

Нова спасителна акция под К2 - часове, след като под най-смъртоносния връх на планетата загина Атанас Скатов. Издирват се трима алпинисти, тръгнали да покоряват осемхилядника.  Хеликоптери с опитни алпинисти търсят Джон Снори - единствения исландец, изкачил осемхилядника, Али Садпара и Хуан Пабло Мор под връх К2 в планината Каракорум. Тримата са в неизвестност повече от 30 часа. 

Тримата, заедно със сина на Али - Саджит, тръгват към върха от Лагер 3 на 5 февруари. Саджит се връща в лагера заради проблем с кислородната бутилка. Вчера следобед от Лагер 3 той съобщи, че тримата са добре и заедно продължават към върха. 

Именно при слизане от Лагер 3 към базовия лагер смъртта си намира и Атанас Скатов. Българското външно министерство съобщи, че въжето му се е скъсало, но шерпите, участвали в спасителната операция, обясниха, че алпинистът е загинал, докато е сменял въжетата и, че те са нови. Според опитния алпинист ветеран Дойчин Василев обаче причината може да е в минутите, в които Атанас Скатов е бил неосигурен и така полита надолу. 

Василев, който цял живот катери върхове, дори и най-високия Еверест, допълва, че К2 е наистина свиреп. 

Почти под небето спасителите остават изправени срещу часовника и всяка минута е от значение. Досега осемхилядникът K2 никога не е изкачван през зимата. Експедициите през 2019 г. бяха неуспешни. Смъртността на K2 е 25%, докато на връх Еверест е само 4%. Ветровете могат да стигнат повече от 200 километра в час, а температурите да паднат до минус 60 градуса по Целзий. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК