Недоволството не стихва, хиляди протестират срещу военния преврат в Мианмар

Протестиращи тракаха и с капаци на тенджери в опит да "изгонят демоните"

07.02.2021 | 13:01 Редактор: Искра Ангелова
Недоволството не стихва, хиляди протестират срещу военния преврат в Мианмар

Десетки хиляди жители на Мианмар протестираха срещу военните, завзели властта. Протестите се състояха въпреки цензурата на интернет и арестите, предаде Франс прес.

Протестиращите планираха да се съберат пред сградата на кметството в град Янгон, но зоната бе блокирана от военните. В резултат на това групи демонстранти организираха протестни шествия по улиците на града, където бяха разположени сили за борба с безредиците. 

Протестиращите настояваха военните да уважат резултатите от изборите в Мианмар и скандираха за освобождението на "Мама Су", визирайки Аун Сан Су Чжи. Протестиращи тракаха и с капаци на тенджери в опит да "изгонят демоните", визирайки военните, завзели властта.

Протест имаше и в град Мандалей.

Вчера десетки хиляди души също протестираха в няколко градове на Мианмар срещу извършителите на преврата на 1 февруари, сложил край на крехкия демократичен преход, продължил едва 10 години в азиатската страна.

Кадри от протестите в Янгон бяха предавани на живо във Facebook въпреки разпореждането на военните за временно блокиране на интернет и на социалните мрежи. Според специализираната организация Нетблокс интернет функционира в Мианмар на 14 процента от обичайното си ниво.

В страната продължават и арестите. Над 160 души са задържани по данни на базираната в Янгон Асоциация за подпомагане на политическите затворници.
Още в деня на преврата самата Аун Сан Су Чжи бе арестувана, а след това и обвинена, че нарушила търговски разпоредби. Тя е под домашен арест в резиденцията си в столицата на Мианмар - Найпидау, съобщава БТА.

Аун Сан Чу Чжи бе силно критикувана от международната общност заради пасивността си по време на кризата с рохингите, но нейните сънародници продължават да я почитат. На последните избори нейната партия Национална лига за демокрация победи и това уплаши генералите в Мианмар, че може да се стигне до промяна в Конституцията, която сега е благосклонна към военните. 

Именно затова военните извършиха преврат, като обявиха, че са го направили заради, както те казаха, огромните изборни измами по време на парламентарния вот през ноември.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vankiqt
преди 3 години
Това ще стане в много други държави. Навсякъде изборите са пипнати и нагласени. Сигнализирай за неуместен коментар