Скандални изказвания на сръбски професор за българите, МВнР извика посланика

Избивали са цели семейства, от моите роднини са убити 36 души, казва Драган Симеунович

05.02.2021 | 19:05 Редактор: Радостина Димитрова

Посланикът на Сърбия у нас беше извикан на спешна среща в Министерството на външните работи. Поводът е изказване срещу страната ни на директора на правителствената Академия за национална сигурност. 

Телевизионно интервю на професор Драган Симеунович, директор на сръбската правителствена Академия за национална сигурност, създаде напрежение по оста София - Белград. Причината е използваният език на ненавист и омраза срещу България и българския народ.

Симеунович многократно нарича българите с обидни епитети.

"В историята е имало невиждани зверства. Особено по време на Първата световна война. Австрийски войници свидетелстват, че още със слизането от влака българите влизат в първото сръбско село и започват да колят наред и жени и деца. Клали са, убивали са, грабили са, изнасилвали са. Ако днес е изнасилвал, два дни ще яде месо, а на третия ден отива да изнасилва отново", обяснява той. И описва брутални сцени.

"Вадили са очи, заравяли са живи хора... Избивали са цели семейства. От моите роднини са убити 36 души", добавя Симеунович.

В предаването "Сръбският свят" Симеунович акцентира, че България продължава да претендира за територии в Сърбия.

Проф. Симеунович няколко пъти използва определението "примитивни" за съседните на Сърбия народи. Освен към България, речта на омразата е насочена и към Албания.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
българин
преди 3 години
Сърбите винаги са ни мразили и продължават да ни мразят. Те настроиха и македонците срещу България. Ние трябваше да наложим вето на Сърбия за ЕС, защото тази държава винаги е създавала всички конфликти на Балканите. Сигнализирай за неуместен коментар