Сръбски лидер в РС Македония нарече България фашистка и геноцидна държава

Стоилкович отиде още по-далеч и каза, че "сърбите след 1941 г. са били подложени на етническо прочистване"

30.01.2021 | 15:18 Редактор: Радостина Димитрова

Депутат от Северна Македония с остри обвинения към България. Лидерът на партията на етническите сърби, която е коалиционен партньор на управляващата партия, нарича българите фашисти. На фона на обтегнатите отношения между София и Скопие според депутати от ВМРО българи, които живеят в Северна Македония, са подложени на тормоз и полицейско насилие.

Отношенията със София са сред основните теми на политическите дебати в Скопие през последните месеци. Едно от последните обвинения дойде от лидера на Демократическата партия на сърбите в Северна Македония Иван Стоилкович, който нарича България фашистка и геноцидна държава.

"Припомнянето на престъпленията на българските фашисти няма да остане без последствия, ако не попречим пътя на тази политика", каза той.

Поводът за острите думи са българските реакции след отбелязването на един от най-големите сръбски празници - денят на Св. Сава в Скопие, както и решението на македонските власти да върнат сръбския език в учебните програми. 

"Нашето общество е съчетано от различности, тъкмо различностите са двигателят на нашата държава, която показва, че може да се гради едно общество за всички", заяви Зоран Заев.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отправи критики към властите в София, че работят за засилване на сръбското влияние в Северна Македония. А депутатът Милен Михов заговори дори за натиск върху българските граждани в Северна Македония. 

С Bulgaria ON AIR се свърза и Живко Чавдаров, който се определя като етнически българин от Северна Македония. Той няколко пъти вече е писал на властите в Скопие.

Отношенията между София навлязоха в сериозна криза след като миналата година България блокира началото на преговорите на Скопие с ЕС, като не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК