Заплахи за българите в РС Македония

Македонската кървава Коледа от 1945 г.

10.01.2021 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Във Фейсбук в Република Северна Македония бяха пуснати списъци на хора с българско самосъзнание. За случая тогава сигнализира Ангел Джамбазки в социалните мрежи. Преди седмица българското външно министерство заяви, че следи внимателно продължаващите публикации в социалните медии със списъци на български граждани в Република Северна Македония, призоваващи към саморазправа с тях, и очаква властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание. Кой стои зад тези списъци? Коментар в предаването „Брюксел 1“ на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

„Това е работа на службите на Р Северна Македония да разберат това, защото е изключително неприятно и застрашаващо живота и здравето на тези хора, както и психическото им състояние, ако знаят, че някой, някъде, продължава традицията от 1944 г. на преследване на всеки, който заяви открито своята българска етническа принадлежност и представи историческите факти такива, каквито са били, а не манипулирани“, казва Андрей Ковачев.

Според евродепутата, такива практики трябва да бъдат преустановени. „Това е европейската интеграция – преодоляване на омразата от миналото. Затова и управляващите в Р Северна Македония трябва да положат огромни усилия в тази посока, а не чрез техни изявления да подстрекават още повече. Не искам да говоря за шефа на опозицията и неговата партия, която е абсолютно на антибългарска позиция“, добави Андрей Ковачев.

Китай не допуска експерти на СЗО да разследват появата на Ковид-19, съобщи в Женева Генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус. Китайските власти все още не са издали разрешение за пребиваването на международна научна група от експерти, която трябва да посети страната, за да установи обстоятелствата за произхода на коронавируса. В студиото е проф. Андрей Чорбанов, който ръководи един от екипите, разработващи анти-ковид ваксина.

Целите интервюта гледайте в предаването „Брюксел 1“ на 9 януари, от 17.30 часа по Bulgaria on air!