Разпространението на Ковид-19 се дължи най-вече на възрастовите групи от 20 до 49 г.

На тях се дължат 65 от 100 заразявания

06.02.2021 | 06:40 Редактор: Ралица Братанова
Разпространението на Ковид-19 се дължи най-вече на възрастовите групи от 20 до 49 г.

Мащабен анализ на данни, проведен от Лондонския имперски колеж, показва, че разпространението на коронавирусната инфекция се дължи най-вече на възрастовите групи от 20 до 49 години. На тях се дължат 65 от 100 заразявания. При завършването на проучването, в края на октомври 2020 г. изследователите констатират, че най-високо число на заразяване има във възрастовата група от 35 до 49 години.

Анализът е базиран на данни, събрани от мобилните апарати на 10 млн. потребители в САЩ, като се проследяват техните контакти и се вземат предвид различни фактори и начини на изчисление за получаване на обективна преценка.

Една от целите на проучването е била да потвърди дали действително децата се явяват най-големият разпространител на коронавирусната инфекция и до каква степен затварянето и отварянето на училищата влияе на разпространението и смъртността от Ковид-19. Училищата в САЩ бяха отворени за присъствено обучение в началото на учебната година от последната трета на август до края на октомври. 

Независимо от това, че при отварянето на училищата числото на SARS-CoV-2 инфекции расте, едва до 3,7% произхождат от деца на възраст между 0-9 години и 10,3% от деца и юноши на 10-19 години, пише Puls.bg.

Между 68,6 – 75,9% от случаите на коронавирусна инфекция след възобновяването на присъственото обучение са били предизвикани от хора на възраст между 20 и 49 години, което е най-активната част от населението, като делът при възрастовата група между 35-49 години е най-висок (до 39,4%), следва от 20-34-годишните (до 36,4%).  
Авторите отбелязват, че децата и юношите действително участват активно в епидемичния процес и при тях делът на безсимптомното прекарване на коронавирусната инфекция усложнява контрола на разпространението на пандемичния SARS-CoV-2, но динамиката на заболеваемостта при откриването на училищата не се променя съществено.

Според тях резултатите показват необходимостта от ускоряване на ваксинирането на хората във възрастовата група от 20 до 49 години, за да се вземе под контрол постоянният ръст на заболеваемостта от коронавирус.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


5
4 rate up comment rate down comment 1
Антикомунист
преди 3 години
Ами нали болниците са пълни с невярващи , като се озоват там веднага стават вярващи. Лошото е че точно от тези , хора които имат нужда от някакво лечение са с ограничен достъп. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 7
Иван Боянов
преди 3 години
Недей гледа ковид19,той не убива, убиват маските,мерките,отнемане на поминъка на хората и тяхното щастие,ковид е шедьовър на лъжа и измама. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Колко от тези хора спазват мерките и носят маски във градския транспорт или магазините Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 3
Петър
преди 3 години
Еми да ги избием тия разпространители Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нормално, това са най-активните и движещи се хора. Но не може да очакваме и да ограничим изцяло хората. Сигнализирай за неуместен коментар