Историк: Западът ще опита да окаже натиск върху Москва за Навални

Според д-р Светослав Живков протестите в Русия трудно могат да доведат до сериозна промяна

04.02.2021 | 21:48 Редактор: Ивет Арабова

Съдът в Москва реши, че Алексей Навални ще лежи в затвора близо три години. Последваха остри реакции от целия свят, България също осъди действията на Москва.

"Някакви преки ефекти не очаквам. ЕС показа, че Навални е важен за Брюксел. Важно е доколко ЕС ще демонстрира единство по казуса. Западноевропейските и американските лидери ще опитат да окажат натиск върху Русия. Твърде възможно е Путин да остане на власт, докато е жив или докато се откаже", каза историкът д-р Светослав Живков в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че в последните година и половина Навални обединява около себе си малобройната група на недоволните от режима в Русия. Според него в близко бъдеще Навални не го чака някаква положителна политическа кариера.

"Нормално е Западът да разчита на Навални и да се застъпва за него. Оценяваме Русия през нашата призма на европейци, а Русия е друг свят. Бедните райони в Русия са стриктно зад Путин. Въвеждането на санкции цели западните лидери да демонстрират пред своите общества, че стоят на страната на демокрацията", смята историкът.

По негово мнение ЕС и САЩ ще сближат своите позиции и ще има в някаква степен връщане на президентството на Обама. 

"Ефектите от това ще са външнополитическото дискредитиране на Путин. В Русия няма достатъчния минимум гражданско общество, което да позволи смяна на властта по някакъв демократичен ред. Септември в Русия предстоят парламентарни избори, те са важни за легитимацията на режима. Путин ще направи всичко възможно в тези месеци да разедини опозицията, която е срещу неговата система. Мерките срещу Навални са част от тази игра", коментира д-р Светослав Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Путин по този начин консолидира своя режим.

"На фона на Русия тези протести са адски малобройни. Протестират Москва и Санкт Петербург, това са двата града, които са най-добре икономически развити. Трудно тези протести могат да доведат до сериозна промяна. Русия няма значителна демократична традиция, кратките периоди на демокрация в Русия са били свързани с мизерия и разпад на държавността", отбеляза д-р Живков.

Според историка подобни режими, които са силно персонифицирани, обикновено колабират с много сериозно напрежение, понякога и с кръв.

"Недоволството, че Путин или негов близък има дворец, е сред малцина социално независими хора в Санкт Петербург или Москва. Хората в Русия реагират по различен начин, те не мислят като европейци. Евентуалното неслучване на "Северен поток" няма по никакъв начин да подрони авторитета на Путин в Русия, посочи Светослав Живков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК