Бурни реакции след присъдата на Навални, световните лидери скочиха на Русия

България също осъди действията на Москва

03.02.2021 | 18:32 Редактор: Искра Ангелова

Над 1400 души са задържани, след като съдът в Москва реши, че Алексей Навални ще лежи в затвора близо три години. Има и арестувани журналисти.

Последваха остри реакции от целия свят. България също осъди действията на Москва.

Обвинения в нарушаване на човешките права и незачитане на върховенството на закона. Присъдата на Алексей Навални и арестите по време на протестите в негова защита изправи Москва пред остри крити от страна на световните лидери. 

"Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани", заяви премиерът Бойко Борисов.

Върховният представител Жозеп Борел използва Twitter, за да изрази позицията си.

"Осъждането на Алексей Навални противоречи на международните ангажименти на Русия относно върховенството на закона и основните свободи. Противоречи на решението на Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи, която постанови, че това дело неоснователно и неприемливо", категоричен е той.

Германският външен министър, заяви, че присъдата на Алексей Навални е жесток удар срещу основните свободи и върховенството на закона в Русия. 

"Алексей Навални трябва да бъде освободен незабавно. Литва и Латвия призоваха за нови санкции срещу Русия", допълни той.

А от германското правителство заявиха, че налагането им не е изключено. Призиви за незабавно освобождаване дойдоха и от Съединените щати и Великобритания.

"Призоваваме руското правителство незабавно да освободи Алексей Навални, както и протестиращите, които бяха задържани неправомерно през последните седмици в страната", гласи призивът на САЩ. 

Отговорът на вълната от критики не закъсня. Говорителката на външното министерство на Русия - Мария Захарова, призова отново световните лидери да се фокусират върху проблемите в собствените си държава.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 3 години
Никъде не пише,че за да бъде осъден този Нахални,той е злоупотребил със солидни финансови средства.Решил в мирно време да става герой,той не се досеща,че това е много трудно днес в Русия. Русия днес не е на Л.Брежнев,на Елцин,така че,този синеок дявол,не се е съобразил с мястото и времето. Сигнализирай за неуместен коментар