Захарова: Западът опитва да окаже натиск върху делото срещу Навални

В съдебната зала има представители на дипломатически мисии - от САЩ и ЕС, включително от България

02.02.2021 | 19:13 Редактор: Ивет Арабова

Над 200 привърженици на Алексей Навални са арестувани пред съда в Москва, където магистратите решават дали условната му присъда да бъде заменена с ефективна. Ако това се случи, той може да остане в затвора повече от три години. В залата се намират представители на дипломатическите мисии на Съединените американски щати и страни от Европейския съюз, включително и на България. Това обяви говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова и заяви, че присъствието им е опит за натиск.

"Това не е просто намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Това е саморазкриване на грозната и незаконна роля на Запада в опитите му за сдържане на Русия. Или е опит за психологически натиск върху съдията?", написа Захарова във Facebook.

В залата критикът на Кремъл отново обвини президента Владимир Путин и Федерална служба за сигурност на Русия за отравянето му с "Новичок". Навални заяви още, че целта на процеса е да бъде изплашена опозицията. 

До съдебния процес се стигна, след като Алексей Навални беше арестуван на 17 януари - деня, в който се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от отравянето с "Новичок". Мотивът за задържането му беше обвинението, че е нарушил условната си присъда от 2014 г. Арестът му предизвика вълна от гняв и протести в цяла Русия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК