Съдът в Москва реши: 3,5 години затвор за Навални

Присъдата му бе изменена от условна в ефективна

02.02.2021 | 19:55 Редактор: Ивет Арабова

Осъдиха руския опозиционер Алексей Навални на 3,5 години затвор. Руски съд взе решение условната му присъда да бъде заменена, като от нея се приспадат 10 месеца, в които е бил под домашен арест. Така той ще лежи две години и осем месеца. Присъдата беше произнесена на фона на 360 негови поддръжници арестувани от сутринта. 

Пред сградата на съда и в момента има протест, а тежко въоръжени полицаи следят за реда в центъра на Москва. Редица страни, сред които Германия и Съединените щати, осъдиха ефективната присъда. Българският външен министър Екатерина Захариева написа в Twitter, че решението е "неприемливо: и призова за спазване на решенията на Европейския съд по права на човека. Критикът на властта има 10 дни за обжалване.

Делото срещу опозиционера Алексей Навални започна с арести на негови привърженици пред съда в Москва. В залата критикът на Кремъл отново обвини президента Владимир Путин и Федерална служба за сигурност на Русия за отравянето му с "Новичок". Навални заяви още, че целта на процеса е да бъде изплашена опозицията. 

Опит за натиск по време на делото видя и говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова. Във Facebook тя написа, че в залата присъстват дипломатически представителни на 20 държави - от Съединените щати до България. И определи присъствието им като намеса във вътрешните работи на Русия. 

До съдебния процес се стигна, след като Алексей Навални беше арестуван на 17 януари - деня, в който се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от отравянето с "Новичок". Мотивът за задържането му беше обвинението, че е нарушил условната си присъда от 2014 г. Арестът му предизвика вълна от гняв и протести в цяла Русия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК