Путин със закон, забраняващ международни договори, противоречащи на Конституцията

Документът беше публикуван в официалния интернет портал за правна информация

04.02.2021 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова
Путин със закон, забраняващ международни договори, противоречащи на Конституцията

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който вписва в Семейния кодекс върховенството на Конституцията на Руската федерация, морала и правния ред пред международните договори. Документът беше публикуван в официалния интернет портал за правна информация, предава ТАСС.

Преди това Семейният кодекс предвиждаше, че „ако международен договор на Руската федерация установява правила, различни от предвидените в семейното законодателство, се прилагат правилата на международния договор“. Според актуализираната версия на член 79 от Конституцията на Руската федерация обаче решенията на междудържавните органи, приети въз основа на разпоредбите на международните договори на Русия в тяхното тълкуване, противно на Конституцията, не подлежат на изпълнение в страната.

В тази връзка се правят изменения в кодекса, установяващи, че "не се допуска прилагането на правилата на международните договори в тяхното тълкуване, което противоречи на Конституцията на Руската федерация, както и на правния ред и морала". Както се отбелязва в закона, такова противоречие може да се установи по начина, определен от федералния конституционен закон, предава "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК