Защо имунизационната програма на Израел претърпя вълна от критики?

Амбицията е до края на март всички хора над 16-годишна възраст да бъдат имунизирани

12.01.2021 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

Само за три седмици близо 2 милиона жители на Израел са били ваксинирани срещу Ковид-19. Страната продължава да е световен лидер по брой имунизирани, но програмата ѝ претърпя сериозни и критики. Причината - липсата на ваксини за палестинците.

Поръчка от 10 милиона ваксини на Pfizer и BioNTech и прецизна логистика - така близо 9 милионния Израел успя да ваксинира с първата доза на препарата 20% от гражданите си само за няколко седмици.

Амбицията е до края на март всички хора над 16-годишна възраст да бъдат имунизирани. 

"Не се страхувам да се ваксинирам. Трябва да го направим, за да приключим с тази пандемия", сподели жена от Израел.

За да се ускори процесът - ваксините се поставят не само в здравните заведения, но и в читалища, временни центрове на площади и паркинги. Приоритетни са xopa нa възpacт нaд 60 гoдини - до момента повече от 70%  от тях са били имунизирани. Здравните работници и гражданите с придружаващи заболявания също с предимство.

Позволено е да се ваксинират и граждани, които са извън приоритетните групи, ако има риск ваксината заради краткия си срок на съхранение да бъде изхвърлена. Логистиката е улеснена и от модерната дигитализирана здравна система.

Имунизационната програма на Израел надмина тези на Съединените щати и Европейския съюз, но все пак претърпя вълна от критики.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК