Дипломат: В САЩ цари бъркотия, цензурата надхвърли границите на възможното

Според проф. Здравко Попов не се очаква напрежение при встъпването в длъжност на Байдън

11.01.2021 | 21:53 Редактор: Ивет Арабова

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплашен от процедура по импийчмънт за втори път. Нанси Пелоси затегна примката около него, предприемайки стъпки към отстраняването му от поста. След края на Тръмп - какво начало очаква Америка?

"Има опит да се позоват на 25-ата поправка на Конституцията на САЩ. Процедурата е по-различна от импийчмънта - много е важна тук ролята на вицепрезидента, в случая Майк Пенс", каза дипломатът проф. Здравко Попов в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че има 8-9 дни до изтичането на мандата на Тръмп. Според дипломата става въпрос за "политическа вендета" и "опит за отмъщение".

"Сега е дошло време за някакво своеобразно жертвоприношение, позовавайки се на тези протести от 6 януари. По-скоро се търси начин да се спре бъдеща инициатива на Тръмп в качеството му на свободно лице. Той силно се амбицира да продължи защитата на консервативната идеология на САЩ. Демократите и републиканците са особени партии, не са като европейските. Те са партии, изразяващи държавни интереси. Има един невидим консенсус, който винаги е съществувал между тях, в опита да се защити Америка като глобален играч в света", коментира проф. Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него този консенсус е бил проблематизиран от Тръмп и той е с амбицията да продължи да радикализира тази консервативна линия в републиканската партия. Проф. Попов предположи, че на инаугурацията на Байдън едва ли ще се стигне до напрежение, тъй като кулминацията била легализирането на данните от изборите на 6 януари.

"По-голямата част от електората на Тръмп ще го последва, някъде четох, че той вече има и име на нова партия. В момента в САЩ е голяма бъркотия - на институционално, политическо и гражданско ниво. Това няма как да не се отрази на света", коментира дипломатът.

И подчерта, че е нанесен доста голям удар върху безспорния образ на демократична Америка.

"Тази цензура надхвърли границите на възможното. Беше доста ужасяващо, глобални корпорации заеха страна в дадения случай. Ние не можем вече да ги мислим за пазарни компании, те заеха страната на демократическата партия. Много потребители на тези мрежи вероятно ще се оттеглят, ще възникнат алтернативни платформи. Осъществяването на цензура на такова равнище показва, че някой иска да наложи цензурата като ценност на либерализма", смята проф. Здравко Попов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 8 месеца
Тия за каква демокрация говорят въобще в САЩ??? Ние знаеме кого обслужва "тая демокрация" и на кои им треперят гащите... Сигнализирай за неуместен коментар