Има ли смисъл от масовото тестване за Ковид-19?

Кои хора трябва да бъдат тествани с приоритет?

23.11.2020 | 09:07 Редактор: Тодор Петров
Има ли смисъл от масовото тестване за Ковид-19?

Австрийският канцлер Курц възнамерява да тества всичките си сънародници за коронавирус. Люксембург и Словакия, които вече тестваха цялото си население, служат за пример на Австрия. 

Правенето на максимално количество тестове увеличава шанса за установяване на заразата и у хората, които нямат симптоми, за да могат своевременно да бъдат поставени под карантина. 

Има ли смисъл?

"Знаем, че около една трета от заразените не се разболяват, но разпространяват вируса. По принцип, масовото тестване има смисъл", казва д-р Матиас Орт, специалист по лабораторна медицина в болницата "Дева Мария" в Щутгарт.

Но наред с въпроса за смисъла на масовото тестване, стои и въпросът за реализацията му. Защото ако жителите на Люксембург са около 630 000, а на Словакия – 5,5 милиона, германците са 83 милиона и прилагането на примера на по-малките държави не би било лесно, предаде "Дойче Веле".

Разполагат ли големите държави с необходимия капацитет?

"Осигуряването на необходимите за тестовете консумативи за малка държава като Люксембург е възможно, но в Германия няма как да стане",посочва Орт. За да могат масовите тестове да дадат надеждна картина за разпространението на заразата сред населението, те би трябвало по възможност да се направят едновременно в цялата страна. Това обаче надхвърля възможностите. 

Още един проблем, който сериозно затруднява правенето на масови тестове, е хроничната липса на необходимите за целта материали. 

"Производството на необходимите реагенти и сега е изключително интензивно", казва Орт. Въпреки това германските лаборатории имат проблеми с осигуряването на материали за тестване.

Кой трябва да се тества с приоритет?

Всички тези фактори правят масовите тестове практически неприложими в държави като Германия. Същевременно ограничените ресурси са определящи за прилагането на една добре обмислена стратегия. От гледна точка на лабораторните медици, избраната за момента в Германия посока за тестване с предимство на хората със симптоми не е особено целесъобразна.

"Ако става дума за семейство, в което бащата е болен от Ковид-19, а майката има симптоми, няма нужда да тестваме и майката", смята Орт. 

В крайна сметка позитивният тест вече е факт, останалото е хабене на ценни ресурси. Смислено би било тестовите капацитети да се използват най-вече за хората, които са били в непосредствен контакт със заразения, макар те самите да са асимптоматични.

Ако тези тестове се окажат положителни, трябва да се разшири кръгът на контактните лица. И в зависимост от разширяването на този кръг, може да се стигне и до масови тестове - но регионални, а не национални. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
5 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Всички тетове трябва да са безплатни Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 месец
При нас със сигурност няма смисъл. Ние не можем да им помогнем. Сигнализирай за неуместен коментар