България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Хичев: Начинът да се справим с Ковид-19 е масовото ваксиниране

Според експерта "зелените коридори" имат смисъл само ако са всеобхватни

16.11.2020 | 08:33 Редактор: Ралица Братанова

Големи са надеждите, които се възлагат на все още тестваната ваксина на американската компания "Файзър" и германската "Бионтех". Това каза д-р Румен Хичев - ръководител на група в кризисния щаб на американското здравно министерство. 

Според него доставката на ваксината няма да е трудна, въпреки изискването от съхранение при минус 70 градуса.

Налагането на временни мерки за борба с Ковид-19 не е причина за икономическата криза, а безконтролното разпространение на вируса, смята той.

Ковид-19 изведе на преден план слабите места на здравеопазването, категоричен е д-р Хичев, който от над 25 години живее и работи в САЩ.

Споделя, че не е привърженик на затварянето на икономиката. И уточнява – мерките, които държавите предприемат, трябва да са временни

Д-р Хичев е на мнение, че налагането на "зелените коридори", които се въвеждат, имат смисъл само ако са всеобхватни. И няма критерии, по които можем да определим кои са уязвимите групи от населението.

"Тази концепция, че уязвимите групи в обществото могат да бъдат изолирани от останалите по един магически начин,  практически не е възможна. Ние нямаме критерии кои са уязвимите - загиват както млади, така и възрастни, както със заболявания така и без, много трудно е да се предвиди кои са уязвимите сред нас", категоричен е той.

Специалистът е убеден, че единственият начин да се решим проблема с Ковид-19 е масовото ваксиниране

Прогнозата на д-р Хичев е, че навлизаме в сериозната фаза на заболяването, защото пикът най-вероятно ще бъде след Нова година - през януари или февруари.

Гледайте видеото с цялото интервю на Теодора Георгиева с д-р Румен Хичев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Наистина трябва да се спрем за малко и да видим накъде ще тръгнат нещата и да се оправяме...почти във всички философски учения казват да се поспрем и вгледаме в себе си...да се съберем, да помислим и тогава да тръгваме пак....накъдето ни видят очите... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
BB
преди 3 години
Едни на изток се справиха и без ваксинация Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
Ако е прав, за пика на заболяването, здравната ни система скоро ще престане да работи. Да се надяваме, че има предвид САЩ , а не България. Сигнализирай за неуместен коментар