J&J и BARDA дават още 1 млрд. долара за разработването на ваксина

Компанията изостава в надпреварата за създаването на лек срещу коронавируса

15.11.2020 | 12:35 Редактор: Ралица Братанова
J&J и BARDA дават още 1 млрд. долара за разработването на ваксина

Американската фармацевтична компания Johnson & Johnson ще похарчи около 604 млн. долара за разработването на ваксина срещу Ковид-19, разширявайки сделката си с американското правителството, докато се стреми да догони конкурентите, които засега са напред в състезанието.

Американската агенция Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) ще отдели още около 454 милиона долара допълнително за проучването на Фаза 3, което има за цел да оцени ефикасността на кандидата за ваксина на компанията като еднократна доза, пише Investor.bg.

Johnson & Johnson изостава в надпреварата на фармацевтични компании за разработването на ваксина срещу Koвид-19. Топ-претендентът Pfizer Inc. и неговият партньор BioNTech SE обявиха тази седмица, че тяхната ваксина изглежда предотвратява 90% от заразите с Ковид.

J&J включи само няколко хиляди участници в своето проучване с 60 000 души, отчасти защото спря проучването през октомври за две седмици поради опасения за безопасността. Сега се очаква първоначалното отчитане на резултатите от изпитанието да започне в началото на следващата година, а не до края на 2020 г.

"В комбинация със собствената ни значителна инвестиция това споразумение дава възможност за нашите жизненоважни изследвания и разработки и подчертава значението на публично-частните партньорства за справяне със световната пандемия“, заяви пред Bloomberg Пол Стофелс, главен научен директор на J&J.

За да ускори набирането на участници и да съкрати времето за изпитание наполовина, J&J се е обърнала и към експерти по данни в UnitedHealth Group Inc. 

J&J и Barda вече сключиха споразумение за над 1 милиард долара през март, за да съфинансират изследването, като двете страни поемат по около половината от разходите. Pfizer и BioNTech получиха финансиране от германското правителство, а не от САЩ, въпреки че американците ще бъдат сред първите, които ще получат 100 милиона дози.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК