България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Водещ вирусолог анализира чаканата от цял свят ваксина на Pfizer и BioNTech

В какво ще се изрази ефектът ѝ, попита проф. Радостина Александрова

13.11.2020 | 08:02 Редактор: Тодор Петров

Цялото човечество гледа с надежда към ваксината на Pfizer и BioNTech срещу Ковид-19, която показа 90% ефективност. В България ваксинирането ще бъде безплатно и няма да е задължително. До каква степен може да се доверим на тази ваксина?

"Ваксината се намира в трета фаза на клинични изпитвания, участват 44 000 доброволци. Когато бъдат констатирани първите 32 случая на Ковид-19, трябва да се прецени колко от тях са от ваксинираните и колко са  от групата на плацебото. Ако от групата на ваксинираните броят е по-малко от 6, значи ваксината е успешна", обясни един от водещите вирусолози у нас - проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR

Тя уточни, че въз основа на 54 констатирани случая на Ковид-19, е било установено, че ваксината има 90% ефективност. Групите на ваксинираните и плацебото били засекретени, за да няма субективност в анализа на данните.

Проф. Александрова посочи в "България сутрин", че от Pfizer и BioNTech няма да да подават документи за получаване на временно разрешение за спешна употреба на ваксината, тъй като трябва да изпълнят още 2 условия.

Половината от доброволците от третата фаза на клинично изпитване трябва да са наблюдавани за странични ефекти поне 2 месеца и да бъдат достигнати общо поне 164 случая на Ковид-19. От Pfizer и BioNTech очаквали това да се случи в третата седмица на ноември.

Към момента има данни, че страничните ефекти се изразяват в повишаване на температурата и болки в мускулите - напълно в нормата на страничните ефекти, смята проф. Александрова. Специалистите предупреждават, че е много важно да бъдат наблюдавания страничните ефекти.

"Става дума за сравнително кратко наблюдаване. Животът на всеки медицински продукт започва още от момента, в който влезе в реалния живот. Тази новина от  Pfizer и BioNTech дойде от прессъобщение. Сериозните новини идват от сериозни медицински издания - в момента няма такава публикация", подчерта вирусологът.

"В какво ще се изрази ефектът на ваксината - дали броят на случаите ще бъдат намалени или ще бъде намален броят на тежките и смъртни случаи? Ще се отрази ли на безсимптомното носителство на вируса", попита проф. Александрова на свой ред.

За финал тя отбеляза, че се задържа РНК от вируса върху повърхности като дръжки на врати и банкомати. Количеството РНК се повишавало седмица преди в това населено място или район да има скок на заразените. Това можело да се използва за прогнозиране къде е възможно да има локално огнище. 

"Приемът на вода е много важен. Не бива да забравяме, дори когато не ни се пие вода. Не само когато сме болни, а и когато сме здрави - да за бъдем здрави", подчерта проф. Радостина Александрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


7
0 rate up comment rate down comment 0
dinozavar
преди 3 години
МНОГО Е ВАЖНА ВАКСИНАТА! РУСНАЦИТЕ СЪЩО СА ДОБРИ. ЕДНО ХУБАВО НЕЩО ПРАВЯТ, НО ТО НЕ НИ ТРЯБВА-РАКЕТИ...!!! Сигнализирай за неуместен коментар
6
2 rate up comment rate down comment 1
gramov
преди 3 години
Не знам защо цял свят чака резултатите от тази ваксина. Руската ваксина вече се прилага и не сме чули запроблеми. В Африка дори няма проблеми с заразата. Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 0
1235
преди 3 години
Не подценявайте руските учени. Ваксината против Ебола например е само една и е руска. Важно е да е ефективна с минимум странични ефекти за да избави света от тази зараза. Няма значение дали е руска, американска или индийска. Сигнализирай за неуместен коментар
4
11 rate up comment rate down comment 3
Прост народ
преди 3 години
А бре така и не се научихте къде са скритите реклами давай на безплатното и кой плаща , държавата и от къде тези пари от нашият джоб ! А за руската ваксина нито дума че тя е с 92 % ефективност пак нищо , че е по евтина от американо-немската пак нищо а ве я си заврете рекламата където слънце не огрява!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 9
Сашо
преди 3 години
И да мрем руска ваксина няма да купим . Само американска!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 8
Кико
преди 3 години
Преди години се бръснехме с ножчета за бръснене Спутник, бръснехме се и плачехме! Сега да не стане същото с ваксината на Путин? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 3 години
Всички я чакаме тази ваксина Сигнализирай за неуместен коментар