Семейство учени стои зад успеха на ваксината на "Biontech"

Угур Сахин и Йозлем Тюречи намират време за работа дори в сватбения си ден

10.11.2020 | 12:25 Редактор: Ивет Арабова

Зад успеха на ваксината, разработвана от американската фармацевтична компания "Файзер" и германската "Бионтех", всъщност стои едно семейство. Безкрайни часове над микроскопа и години, посветени на науката, вкараха двама емигранти от Турция, в историята. А също така и в топ 100 на най-богатите германци. 

През януари, когато коронавирусът за европейците все още изглежда китайски проблем, съпрузите Угур Шахин и Йозлем Туреджи вече са наясно с мащаба на заплахата. 

Още тогава те започват да работят върху ваксината, за която днес говори целият свят. 

Но пътят дотук не е лесен. 55-годишният Угур Шахин е роден в Турция, но още на 4 години пристига с майка си в Кьолн, където баща му вече работи в заводите "Форд". 

На 20 г. Угур работи в лаборатория, докато следва медицина в Кьолнския университет. Вече като лекар по вътрешна медицина и онкология започва работа в университетска клиника в Саарланд, където се запознава с бъдещата си съпруга Йозлем Тюречи.

Нейната история започва като тази на милионите турски гастарбайтери в Германия. Баща ѝ, който е лекар, емигрира от Истанбул в страната на възможностите. 

Днес Тюречи е смятана за пионер в областта на имунотерапията срещу рак. 

Години по-късно и двамата ще разкажат, че не са виждали друг път за себе си, освен този. И го доказват дори на сватбения си ден. Преди да каже заветното "да", Шахин прекарва часове наред в Университетската клиника в Майнц, където работи.

Но техният принос към науката отдавна е известен. Още през 2001 година те основат биофармацевтична компания, която разработва имунотерапевтични медикаменти срещу рак. А целта - да създадат антитела срещу рак. През 2016 година продават бизнеса за близо милиард и половина  евро. А през 2008 година са сред съоснователите на Biontech. Компанията работи основно върху технологии и медикаменти за имунотерапия на онкоболни пациенти. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс инвестира 55 милиона долара в техните разработки. Досега обаче нито един продукт не е получил одобрение да стъпи на пазара. А двамата не спират да преподават в университета в Майнц. 

И въпреки че поне на хартия двамата са в списъка на 100-те най-богати германци, никога не следят акциите на компанията си, а научните списания. А Шахин продължава да ходи на работа с колело. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Има уловка, ваксината трябва да се съхранява при - 70 градуса. Познайте кой ще има достъп до нея и до колко ще се спазват тези условия в банановите републики. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Дано няма странични действия Сигнализирай за неуместен коментар