Ваксината на Pfizer и BioNTech срещу Ковид-19 с 90% ефективност

Тествана е на над 43 хил. души в 6 държави

09.11.2020 | 15:40 Редактор: Ралица Братанова

Американската компания Pfizer обяви, че ваксината, която разработва заедно с BioNTech , показва 90% защита от инфекцията. Данните са от 3 фаза на клиничните изпитания на ефикасността.

 Велик ден за науката и за човечеството - така главният изпълнителен директор на Pfizer съобщи новината за ваксината, която компанията разработва съвместно с германските си партньори. 

Резултатите от последната фаза на мащабните клинични изпитания показват, че ваксината е успяла да осигури защита на 9 от всеки 10 участници в тестовете. 

43 хиляди души от шест държави са участвали в тестването на ваксината, като не са регистрирани никакви странични ефекти. Проучванията показват, че ваксината помага на тялото да произвежда, както антитела, така и Т-клетки, а това е от жизненоважно значение в борбата с Ковид-19. 

Двете компании ще кандидатстват за спешно одобрение за използване на ваксината до края на месеца. Те са уверени, че могат да доставят 50 милиона дози до 31 декември тази година и милиард и 300 милиона до края на 2021 година. 

Проучването обаче продължава, докато не се съберат всички необходими доказателства за ефикасността на ваксината. 

Новината за успешните изпитания доведе до рязък ръст на световните фондови пазари. Нагоре потеглиха и акциите на повечето европейски авиокомпании.

Вижте повече в  репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Само дано не е задължителна Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Отдолу се виждат коментарите на двама граждани на руската федерация. Палете джапанки те и към Камчатка да се имунизирате с "руската ваксина" Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тръмп направи ваксина и го изритаха... Сигнализирай за неуместен коментар