Сърбия и Гърция отвръщат на Ковид-19, масово тестване в Австрия

Испания отчита ефекта от строгите мерки

16.11.2020 | 14:06 Редактор: Тодор Петров

Безпрецедентно висок брой заразени с Ковид-19 за седмица - над 660 000. От началото на пандемията те вече са над 53 милиона. Най-засегнати остават Съединените щати. 

От утре в Сърбия заведенията ще работят до 21 часа. Броят на смъртните случаи от коронавирус надхвърли вчера 1000 души. 

"Приетите вчера мерки ще доведат до намаляване на броя на заразените с коронавирус. Много важно е гражданите да разберат, че от тях се иска отговорност, а не послушание. Най-големият проблем все още са тези, които пренебрегват апелите на лекарите, ходят на партита, излизат през нощта, със сигурност без да спазват мерките, не носят маски и не поддържат физическа дистанция", заяви епидемиологът Бранислав Тиодорович. 

Властите смятат, че тези мерки са баланс между запазване на здравето на населението и поддържане на икономическата ситуация. Епидемиолозите предлагат училищата да бъдат затворени през следващата седмица. 

Обмисля се вариантът зимната ваканция да бъде от 19 декември до 20 януари и по този начин да се обхванат и католическата, и сръбската Коледа. 

Гърция затваря началните училища, детски градини и детски центрове. Уроците се провеждат онлайн. От петък вечерта в цяла Гърция е наложен комендантски час от 21:00 до 05:00 ч. Най-силно засегнатият район е северният град Солун - вторият по големина град в Гърция. 

В Австрия ще има масово тестване на населението, каквото има и в Словакия. Планът е това да стане към края на карантината, която ще започне от утре и ще продължи до 6 декември, съобщи канцлерът Себастиан Курц. 

А Испания, която се върна към строгите мерки преди останалите, вече отчита ефекта им. В края на октомври страната поднови извънредното положение до средата на 2021 г.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години