Нови мерки за българите по границата със Словакия

Транзитното преминаване е в рамките на 8 часа без спиране

16.11.2020 | 08:58 Редактор: Искра Ангелова
Нови мерки за българите по границата със Словакия

Словакия въвежда нови условия за влизане, престой и транзитно преминаване на български граждани през страната. Лица, които влизат с цел пребиваване, трябва да се регистрират на създадената за това интернет страница, предварително или най-късно при влизане. 

Те ще останат под домашна изолация до получаване на отрицателен PCR тест за Ковид-19. Ако не получат резултат от теста и нямат признаци на зараза, изолацията приключва на 10-ия ден.

Като алтернатива на задълженията за регистрация и изолация, пътуващите могат да представят удостоверение за отрицателен резултат от RT-PCR тест за Ковид-19, извършен в лаборатории извън територията на Словакия в рамките на 72 часа преди влизане в страната.

Изключение се прави за лица, ежедневно пътуващи на работа в друго населено място в съседни държави. Те трябва да носят със себе си попълнен и заверен от работодателя формуляр удостоверяващ, че работят на територията на съседна държава. Транзитното преминаване през словашка територия е в рамките на 8 часа без спиране, с изключение за зареждане с гориво. Засега страната не предвижда затваряне на граничните си пунктове. 

При неспазване на условията за пребиваване са предвидени глоби в размер до 1 000 евро при плащане на място или 1 659 евро – по банков път.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК