Словакия облекчава мерките срещу Ковид-19 след масово тестване

В САЩ обявиха, че очакват ваксина за всички на първа линия до седмици

14.11.2020 | 14:35 Редактор: Ралица Братанова

Словакия облекчава мерките след като масовото тестване на населението е дало резултати и е ясно, че процентът на заразените е намалял наполовина.

От понеделник се отварят театрите, кината, църквите, но на половината от капацитета им. Ще започнат работа и фитнес залите и басейните за ограничен брой посетители. 

Хокейното и футболното първенство също ще бъдат подновени, но без публика. Словакия е сред първите облекчили ограниченията от началото на втората вълна в Европа.

Властите предприеха масово тестване на населението, което определиха като успешно. А в първото си официално изказване след изборите президентът Доналд Тръмп заяви, че до седмици ще има ваксина за хората на първа линия. 

До април ваксината ще достигне до милиони. Европейският парламент прие резолюция за преглед на състоянието на европейските демократични ценности в контекста на националните мерки за справяне с пандемията. 

В нея се посочва, че извънредните мерки представляват риск от злоупотреба с власт и подчертава, че те трябва да бъдат пропорционални и временни и да не засягат демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
Боро
преди 3 години
То ваксина има от месеци, но като не е от САЩ, трябва да се правим, че в няма! Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Словакия 5,5милиона население.България 6,5милиона население.Толкова ли е скъпо за нас да повторим този пример. Разбирам да сме 80милиона, 100милиона да не е толкова лесно ама 6-7милиона души? Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Може би е добър вариант.. Сигнализирай за неуместен коментар