Орбан обяви частична карантина в Унгария

Средните училища и университетите преминават на онлайн обучение

09.11.2020 | 18:08 Редактор: Ивет Арабова
Орбан обяви частична карантина в Унгария

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви в понеделник частичен локдаун, целящ да ограничи нарастването на смъртността от коронавирус, което предизвика прогнози за претоварване на болниците, предава AFP.

Влизащите в сила в сряда мерки включват удължаване на съществуващия вечерен вечерен час, забрана за събиране на големи групи хора и затваряне на барове, ресторанти и културни заведения, каза Орбан във видео във Facebook.

Спортните събития трябва да се играят при затворени врата, докато средните училища и университетите трябва преминат на онлайн обучение, въпреки че детските градини и началните училища могат да останат отворени. Ограниченията, които ще продължат поне 30 дни, се нуждаят от одобрение от парламента във вторник за извънредно положение, което позволява управлението на правителството с укази.

През изминалите няколко месеца унгарският лидер отказваше да наложи по-строги ограничения, за да не повлияе негативно на икономиката, но смъртността и случаите на коронавирус се увеличават от октомври, което доведе до широко разпространени призиви за по-строги мерки и предупреждения от водещата асоциация на лекарите, че болниците скоро могат да бъдат претоварени. В понеделник са регистрирани над 5000 нови инфекции, като 6061 пациенти с коронавирус са в болница, включително 415 на вентилатори, информира "Фокус".

Орбан призна в петък, че капацитетът от болнични легла за интензивно лечение от 4 480 може да бъде достигнат до средата на декември.

Унгария планира да започне да внася ваксини от Русия следващия месец, каза той миналата седмица. "Виждаме края на тунела, имаме все повече добри новини за ваксините“, заяви Орбан.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК