Втора вълна? В Швеция продължават без маски и правила

Случаите на новозаразени са около 4000 за денонощие, но страната следва своя път

07.11.2020 | 17:42 Редактор: Тодор Петров
Втора вълна? В Швеция продължават без маски и правила

Швеция и до днес не е наложила задължителни правила, а се опитва да се справи с пандемията чрез препоръки за действие. 

"Повече заразени. Повече смъртни случаи. Положението е много сериозно", написа във Facebook  шведският премиер Стефан Льовен, който доброволно си наложи самоизолация, след като човек от обкръжението му беше тестван положително за Ковид-19. Така той далеч надхвърли наложените от самия него предписания: в почти нито една страна в света никой, който не е имал пряк контакт със заразен човек, не се изолира – особено пък в Швеция. 

Подобно на цяла Европа, Швеция също изживява втората вълна на коронавируса – напоследък случаите на новозаразени са около 4000 за денонощие. Но страната продължава да държи на своя придобил междувременно световна известност "своеобразен шведски път" за борба с пандемията. 

Философията е следната: ако се апелира към разума на населението, вместо да му бъдат налагани принудително ограничения, проявяваното разбиране ще е по-високо в дългосрочен план, предаде "Дойче веле".

"Ако тръгнеш по улиците на Стокхолм или влезеш в някой магазин, няма да видиш никого с маска. В превозните средства ги носят само отделни хора. Направо е табу да се ходи с маска", казва вирусоложката Лена Айнхорн. 

66-годишната авторка на документални филми разпространи през април, заедно с 21 свои съмишленици, подробна и обоснована критика по отношение на начина, по който Швеция се бори с пандемията.

На моменти Швеция бе страната с най-голям брой смъртни случаи в световен мащаб, тъй като там починаха много възрастни хора, докато в другите страни възрастните бяха предпазени от заразата много по-ефективно. 

"През лятото жертвите бяха намалели и Швеция отново стана за пример. Когато обаче през есента в много държави броят на заразените отново започна да нараства, Швеция се превърна в идол на свободата. Но след като и тук случаите започнаха да се увеличават, вече не сме идол", казва Айнхорн. 

Населението на страната продължава широко да подкрепя водената от шведското правителство по-различна политика спрямо пандемията. Съседните страни отдавна се отказаха от препоръките, въвеждайки на тяхно място правила. Но шведското правителство не би могло да си позволи това, смята Айнхорн.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


8
3 rate up comment rate down comment 0
Рени
преди 3 години
И какво 4 000 колкото в България въпреки мерките и в пъти по малко от страни като Франция и Германия,които са под пълна карантина. Да не забравяме факта,че летния сезон имаха период в който за 1 седмица отчетоха 4ма заразени. Сигнализирай за неуместен коментар
7
6 rate up comment rate down comment 4
Иван Боянов
преди 3 години
Втора вълна дрън дрън на глупаците,които сами си режат клона,ко19 е пълна измама ,пица тестове и в таратор отчитат положително.Има три ЧАСТНИ корпорации които отнемат свободата на хората и те са СЗО МВФ и СВЕТОВНАТА БАНКА ,те командват продажните правителства и завладяват . Сигнализирай за неуместен коментар
6
13 rate up comment rate down comment 8
Пею
преди 3 години
Чисти самоубийци. Геноцид над населението. Сигнализирай за неуместен коментар
5
16 rate up comment rate down comment 12
Димитър
преди 3 години
4
19 rate up comment rate down comment 6
Пенчо
преди 3 години
В Швеция съм 4ти месец и да ви кажа честно много съм добре! Сигнализирай за неуместен коментар
3
20 rate up comment rate down comment 8
Бойкоебец
преди 3 години
Браво така трябва!!! Нека шведите ни бъдат за пример!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
13 rate up comment rate down comment 7
Глупост
преди 3 години
Аз ходя по хората, дали Швеция, дали Бангладеш се ми е едно Сигнализирай за неуместен коментар
1
25 rate up comment rate down comment 13
Keitaa
преди 3 години