Швеция призна, че е сбъркала със стратегията си срещу коронавируса

Заразените в страната са над 38 000, а жертвите - 4 400

03.06.2020 | 19:02 Редактор: Ралица Братанова

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел за пръв път призна, че мерките в страната не са били правилните и са довели до големия брой жертви. Страната не наложи карантина и не затвори заведенията. 

Заразените в страната са над 38 000, а жертвите - 4 400. Това е с пъти повече от съседните ѝ държави.

Специалистът беше категоричен, че не е направено достатъчно, а само преди седмици критикуваше останалите страни за ограниченията.

"Да, мисля, че можехме да се справим по-добре, отколкото успяхме", каза Тегнел.

След това признание шведското правителство обяви, че не е въвело мерки, защото не е получило съответната препоръка от здравната агенция. 

Швеция има най-високата смъртност на глава от населението, повече и от най-засегнатата страна - Съединените щати. Мерките, които страната взе, бяха да затвори училищата за всички над 16 години и да забрани събирането на повече от 50 души. 

Мекият подход на Стокхолм предизвика учудване в целия свят в разгара на пандемията. Здравните власти разчитат на стратегията за масов имунитет, но изследвания показват, че страната дори не е близо до постигането на нужните 60% от обществото, които са имали контакт с вируса, за да се изгради колективен имунитет.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
maidena
преди 1 месец