Дания умъртвява всички норки заради мутация на Ковид-19

Черен рекорд в Германия: 19 900 заразени за денонощието

05.11.2020 | 12:39 Редактор: Тодор Петров
Дания умъртвява всички норки заради мутация на Ковид-19

В Дания планират умъртвяването на милиони норки заради открита в тях мутация на новия коронавирус. На 4 ноември премиерът Мете Фредериксен заяви, че според доклад на правителствена агенция, мутация на вируса е открита при 12 души в северната част на страната. Те са били заразени от норки. 

Поради нарастващата опасност датското правителство възнамерява да унищожи всички норки във фермите, които са между 15 и 17 милиона. Целта е да се сведе до минимум рискът от повторно предаване на новата мутация на коронавирус на хората.

"Това е много, много сериозно. Мутиралият вирус в норките може да има опустошителни последици в целия свят. Заради мутацията може да се окаже, че евентуална бъдеща ваксина няма да действа според очакванията", заяви Фредериксен.

Дания е един от основните износители на кожа от норки в света. Страната произвежда близо 17 милиона кожи годишно, което се равнява на 40% от световното производство.

Германия пък отбелязва нов рекорд - 19 900 положителни теста за последното денонощие след 17 214 за предходния ден. Така общият брой на случаите от началото на пандемията достигна близо 600 000. Смъртните случаи, свързани с Ковид-19, са 10 930.

Към момента около 381 600 души в Германия се смятат за оздравели. 2546 се лекуват в интензивни отделения, което отговаря на близо 8,5% от общия брой на леглата в интензивния сектор в страната. Близо 8000 легла в интензивни отделения в Германия са свободни, предаде "Дойче веле".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е, не...на тези пък датчани май и космоса ще им пречи за да оправдаят действията си... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Селския пъдар
преди 3 години
Ами тези 12 души заедно с норките Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А с тези 12 души, които вече са се заразили с този опустошителен мутирал вирус, какво ще правят? Сигнализирай за неуместен коментар