Байдън води на Тръмп с 264 на 214, броят гласове в още 5 щата

След края на изборния ден и двамата кандидати обявиха, че печелят

05.11.2020 | 07:02 Редактор: Ивет Арабова
Байдън води на Тръмп с 264 на 214, броят гласове в още 5 щата

В САЩ интригата в битката за Белия дом продължава. Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън до момента води с 264 електорални гласа срещу 214 за Доналд Тръмп. За победа са необходими 270 гласа в електоралната колегия. 

До момента действащият президент печели в 23 щата, сред които Тексас, Охайо и Флорида. Все още се очакват резултатите от Северна Каролина, Джорджия, Пенсилвания, Аляска и Невада.

Изборният щаб на президента Доналд Тръмп и Републиканската партия обаче оспорват процеса на преброяването на гласовете от вота в Джорджия, Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Екипът на Тръмп твърди, че в окръг Чатъм, в Джорджия, наблюдател от Републиканската партия видял преброител да смесва необработени дистанционно подадени бюлетини с вече обработени, чакащи за преброяване. 

Твърди сe, че в Мичиган при преброяването не са били допуснати наблюдатели от щаба на Тръмп. В първите си обръщения след края на изборния ден и двамата кандидати обявиха, че печелят.

Броенето на милионите гласови, които в крайна сметка ще решат победителя за поста в Белия дом, развръзката от битката в Сената и Камарата на представителите, продължава.

Снимка: Bloomberg/Eric Lee

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК