Байдън води с малко пред Тръмп, чакат гласовете от ключови щати

Протести се провеждат на много места, стигна се до напрежение пред Белия дом

04.11.2020 | 13:37 Редактор: Ивет Арабова

Първи резултати от изборите в Съединените щати. Към момента Джо Байдън води с малко пред Доналд Тръмп.

Надпреварата обаче продължава, тъй като все още не са напълно обработени гласовете в ключови щати. Доналд Тръмп дори обяви победа въпреки преднината на Байдън.

270 - толкова са електорските гласове, за които Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят и които ще определят кой от тях ще бъде 46-ият президент на Съединените щати. Надпреварата в ключови щати като Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания продължава. Въпреки това Доналд Тръмп благодари на своите избиратели и обяви победа. 

"Искам да благодаря на американците. Милиони, милиони хора гласуваха за нас. Готови сме за голямо празненство. Резултатите са феноменални", обяви Тръмп.

С триумфален тон действащият президент се похвали с успеха във важния за резултатите щат Флорида. Там той спечели убедително, привличайки на своя страна вота на латиноамериканците. В своето изявление Тръмп отправи и обвинения в измама по време на вота, но без да представя доказателства. Той заяви, че ще поиска броенето на бюлетините да бъде спряно незабавно. 

От щаба на Байдън определиха искането за спиране на броенето като възмутително. По-рано пред своите привърженици в Делауеър кандидатът на демократите заяви, че е необходимо търпение. 

Както се очакваше, по време на изборния ден имаше и протести. Демонстрации срещу Тръмп се проведоха по улиците на Вашингтон, стигна се и до напрежение пред Белия дом. Протести имаше и в редица други градове - от Лос Анджелис до Ню Йорк.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Jeenah Moon

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Хвани единия, удари другия Сигнализирай за неуместен коментар