Румен Данов: Не е изключено да се появят нови лидери в Украйна

Думите на Янукович от Харков, че в страната се извършва преврат, прехвърлят конфликта на етническа основа, коментира експертът по национална сигурност.

23.02.2014 | 11:22
Румен Данов: Не е изключено да се появят нови лидери в Украйна

Случващото се в Украйна може да бъде интерпретирано като „скоротечен държавен рестарт, който крие от днес нататък доста неизвестни”, заяви в ефира на Bulgaria On Air Румен Данов, съветник по националната сигурност на президента Желю Желев. Той допълни, че в такива условия на бързи преобръщания на пластовете, не е изключено да се появят нови лидери, а тези, които са довели събитията дотук, да бъдат заклеймени като предатели или отстранени по друг начин.

Данов подчерта, че все повече анализатори не отхвърлят идеята за преминаване на събитията в полето на етническото противопоставянето. Той подчерта, че отивайки в Харков, където преобладава руското етническо население, и заявявайки, че решениeтo на Върховната Рада за връщане на Конституцията от 2004, Янукович е придал етнотериториални измерения на конфликта, последиците от който са непредвидими.

Данов подчерта, че най-лошият сценарий за страната е нейната федерализация. Той допълни, че в следващите часове ще стане ясно дали ще се стигне до разпад на Украйна. Експертът по национална сигурност допълни още, че има механизми за възпламеняване на противоречията. Той коментира, че всяко радикализиране в полето на етнотериториална основа ще „посочи с пръст Русия”. Неговото мнение е, че в геополитически план Москва търси да постигне  старо разбирателство с Берлин. Според него Полша и Франция ще бъдат заобиколени в преговорите.

Данов е на мнение, че Москва няма интерес от радикализация на конфликта и в скоро време ще бъде постигнато споразумение.
Той коментира и българската реакция на случващото се в Украйна с думите, че „външната ни политика е обикновено  е много предпазлива, внимателна, страхлива на определени моменти и следваме общия глас на Европа”.