Седмица преди изборите в САЩ - Facebook забранява новите политически реклами

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг пусна публикация, в която обяви промените

03.09.2020 | 16:28 Редактор: Искра Ангелова
Седмица преди изборите в САЩ - Facebook забранява новите политически реклами

Водещата социална медия Facebook обяви в четвъртък няколко стъпки, които предприема, за да "насърчи гласуването" и да сложи край на дезинформацията на своята платформа относно президентските избори в САЩ, включително забрана за нови политически реклами през седмицата, предхождаща изборите на 3 ноември.

Решението на Facebook да спре публикуването на политически реклами седмица преди гласуване е свързано с опасенията, че свободният подход на компанията по отношение на свободата на словото може отново да бъде използван, за да се попречи на гласуването.

"През седмицата преди изборите няма да приемаме нови политически реклами. Организаторите на кампаниите все още могат да пускат реклами, но не е в последните дни преди изборите", посочиха от компанията.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг пусна публикация във Facebook, в която обяви промените, тъй като той е обезпокоен от уникалните предизвикателства, пред които ще бъдат изправени избирателите поради пандемията от коронавирус, която вероятно ще предизвиква нарастване на гласуването по пощата.

"Също така се притеснявам, че нашата нация е толкова разделена, а резултатите от изборите, които потенциално отнемат дни или дори седмици, за да бъдат финализирани, могат да доведат до повишен риск от граждански вълнения в цялата страна", каза той, информира БНР.

Facebook ще продължи да позволява на отделните кампании и на други да пускат политически реклами, които вече са в системата, и ще им позволи да променят сумите на разходите и насочването им към потребителите, но ще блокира корекции на съдържанието или дизайна на тези реклами.

На Facebook беше гледано критично по отношение на политическите реклами по време на президентските избори през 2016 г., включително присъствието на спонсорирани от Русия реклами на неговата платформа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК