Премиерът на Тайланд разпусна парламента

Инглук Шинаватра взе решение да свика предсрочни избори след близо месец протести на привърженици на опозицията.

09.12.2013 | 09:06
Премиерът на Тайланд разпусна парламента

След около месец на антиправителствени протести, премиерът на Тайланд Инглук Шинаватра  обяви, че разпуска парламента и ще свика възможно най-скоро избори.

Премиерът Инглук Шинаватра взе решение за провеждане на избори, след като всички депутати от опозицията напуснаха парламента и се заканиха днес да проведат мащабна демонстрация пред сградата на правителството. Демонстраните са убедени, че настоящият кабинет е контролиран от сваления лидер Таксин Шинаватра и затова днес отново ще излязат на улицата.

„Ще продължим да се борим. Нашата цел е да свалим режима“, коментира лидерът на протестите.

Според него, независимо, че ще има избори и Таксин Шинаватра живее в изгнание, той се опитва да влияе на управлението в страната.

Днес 60 училища в Банкок са затворени като предпазна мярка заради планираните демонстрации пред сградата на правителството. От началото на протестите миналия месец най-малко петима души бяха убити и 289 ранени. Вълната на недоволство заля Тайланд, след като наскоро парламента одобри амнистия за политически престъпления и корупция. Съмнителният закон покрива всички престъпления извършени между 2006 и 2013 година и цели да изчисти името на бившия премиер Таксин Шинаватра.