Експерт: Ливан върви към кръвопролитна гражданска война

Според Милен Керемедчиев целта на протестиращите към момента е коренна промяна на системата

07.08.2020 | 22:20 Редактор: Георги Камарашев

Кой е виновен за трагедията в Бейрут и има ли наистина българска връзка? Темата коментира в ефира на Bulgaria ON AIR бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"В Ливан ситуацията е много тежка, взривоопасна дори. Кабинетът на премиера, който е само на 6 месеца, всъщност е свързан с Хизбула. Той не направи очакваните реформи. Ливан е в изключително тежка икономическа криза. Над 2.5, близо 3 млн. бежанци има в страната. Те тежат на икономката. От друга страна банките са в абсолютен банкрут. Американските санкции и убийството на генерал Солеймани доведоха до икономически и финансов срив на страната, заяви Керемедчиев в "Денят ON AIR".

Бившият зам.-министър на вътрешните работи каза още, че целта на протестиращите към момента е коренна промяна на корумпираната система.

"Хизбула играе огромна роля в политиката на Ливан. Хизбула е ракът на Ливан. Те са се разпрострели във всяка една структура - банковият сектор, пристанището е контролирано от тях, складовете също са техни. Те са използвали част от амониевият нитрат и за производство на бомби при всички положения. Втората употреба на този химикал е за много сериозни експлозиви. Хизбула се е внедрила до такава степен, че изваждането им без военна намеса е изключено. Страната върви към кръвопролитна гражданска война", категоричен бе експертът.

Според него ливанското правителство не е предприело никакви мерки за неутрализирането на химикалите и това е отприщило гнева на гражданите. Той изрази мнение, че ще се направи всичко възможно да се блокира разследването по случая и истината няма да излезе наяве.

Освен това, международната реакция ще бъде половинчата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК