Хиляди разгневени в Бейрут: Това беше ливанската Хирошима

Демонстрацията прерасна в сблъсъци

07.08.2020 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Расте броят на загиналите в Бейрут. Над 150 са вече жертвите на взрива, стотици са в неизвестност, а броят на ранените надхвърли 5 хиляди души. Доброволци разчистват отломките в столицата, където снощи се проведоха антиправителствени протести. Стигна се и до сблъсъци.

Въоръжени с метли и лопати стотици ливанци се включиха доброволно в разчистването на отломките от взрива в Бейрут.

Много хора помагат в разчистването. Опитваме се да предоставим храна на тези, които разчистват домовете и улиците. Те работят ден и нощ. 

Бедствието, което остави след себе си експлозията на 2700 тона амониева силитра, разпали не само съпричастност, но и гнева на ливанците срещу управляващия политически елит. През изминалата вечер хиляди граждани излязоха на протест из разрушените улици на столицата, за да поискат промяна. Стигна се и до сблъсъци. 

Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хората, събрали се пред парламента. 

За взрива бяха задържани 16 души,  сред които и директорът на пристанището. Според голяма част от ливанците обаче правителството е виновно за трагедията, тъй като са неглижирали опасното вещество в продължение на 6 години. 

"Това беше ливанската Хирошима. Ние им вярвахме с нашите души, пари, животи и те ни предадоха. Защо още са на власт? Всички трябва да подадат оставка", попита протестиращ. 

Ливан се намира в най-тежката икономическа криза от края на гражданската война. Ситуацията беше допълнително утежнена от пандемията от Ковид-19, а сега - ОНН предупреждава, че страната се изправя и пред хуманитарна криза.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК