Ракетен удар от Израел по "Хизбула" причинил трагедията в Бейрут?

Тел Авив отрича да е замесен в трагедията

05.08.2020 | 14:13 Редактор: Искра Ангелова

Тридневен траур в Ливан след огромната експлозия на пристанището, което се намира почти в центъра на столицата Бейрут. Градът, който е с близо 2 милиона души население, е в руини. Над 100 са жертвите, има и повече от 4000 ранени.

Разрушенията са огромни, взривен е склад за амониева селитра, конфискувана преди години от молдовски кораб. Тя е съхранявана там, преди да бъде унищожена. 

"2500 тона амониев нитрат са били съхранявани неправилно в склад от 6 години", заяви президентът Мишел Аун.

Премиерът Хасан Диаб се закани, че отговорните за тази катастрофа ще си платят.

"Това е национална клетва в името на загиналите", допълни той.

Причината за взрива в ливанската столица е ракетен удар от Израел по склад на радикалната шиитска групировка "Хизбула", твърдят ливански медии. Израел отрича.

Взривът е бил толкова силен, че се е усетил като земетресение с магнитуд от 4,5 по Рихтер. Вълната е усетена на стотици километри - дори в столицата на Кипър - Никозия, на 240 км. Сериозно е пострадал и университетът в Бейрут, където преподава българката Марияна Факелова.

"След толкова години на война и размирици, днешният ден е твърде емоционален. Не живея близо до мястото на взрива, на около 20 км", сподели тя.

Българката е в Ливан от 37 години. Разказва, че университетът е в почивка и това е предотвратило още по-голяма трагедия. 

"Отдалеч изглеждаше като фойерверки. Има страшно много жертви. От "Червения кръст" призовават за даряване на кръв. Всички болници са запълнени с ранени и пострадали", коментира още Марияна Феклова.

Няма пострадали българи, увери българският посланик в Бейрут. 

"Това, на което сме свидетели, е огромна катастрофа. Нашите екипи продължават да претърсват руините", каза Джордж Кетани от "Червения кръст".

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Израел нападат Хизбула, които са в Ливан. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Е защо Хизбула нападат Ливан, а не Израел тогава? Сигнализирай за неуместен коментар