България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трагедията в Бейрут - пожар или тероризъм?

Според експерта по тероризъм Боян Чуков, Ливан се намира в хуманитарна катастрофа

05.08.2020 | 10:02 Редактор: Наталия Тотева

Над 4000 са ранени след двете мощни експлозии в Бейрут. 78 са жертвите към момента, според здравното министерство в Ливан. Политически лидери вече излязоха с официални позиции относно ситуацията. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможно експлозията да е нападение.

Експертът по международна сигурност и тероризъм Боян Чуков коментира темата в "България сутрин".

"Тази информация, която излиза в момента, особено от аналитични центрове, би трябвало да се взима с определи резерви. Би трябвало да използваме официалните източници, където имаме определени хора с позиции. Доналд Тръмп веднага бе обвинен от опозицията, че е издал държавна тайна. Иранското посолство в Бейрут заяви, че Израел е непричастен към събитията. Башар Асад вече направи въздушен мост между Дамаск и Бейрут. Извозват се хора, пращат се храни, медикаменти", обясни Чуков.

Най-разпространена версия обяснява случилото се в Бейрут с амониев нитрат 

"Говори се за складиране на 2700 тона амониева селитра. През 2013 г. руски кораб, който е извозвал към Мозамбик, се развалил в пристанището в Бейрут, те са го задържали, собственикът се отказал от кораба и те са конфискували стоката", посочи експертът за Bulgaria ON AIR

Според Чуков едно от обясненията е, че са започнали кражби, поради които са изпратени хора да заварят дупките в контейнерите. 

"Но се говори за 50 тона, които са останали, което означава, че останалите са откраднати", добави той.

"Ливан в момента се намира в една хуманитарна катастрофа. До самия взрив това са били силози с хранителни резерви жито. Те ще останат съвсем скоро абсолютно гладни", каза още Чуков.

По думите му е необходимо време да се изясни какво точно се е случило в Бейрут.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК