След Ада в Бейрут: 78 жертви и над 4000 ранени, болниците са препълнени

Причината за експлозиите са над 2700 тона амониев нитрат

05.08.2020 | 07:04 Редактор: Искра Ангелова

Жертви и ранени след две мощни експлозии в Бейрут. Стотици хора са ранени при две изключително мощни експлозии в столицата на Ливан. Звукът от взривовете е бил чут на територията на цялата страна и дори в столицата на Кипър - Никозия - която се намира на около 240 километра. 

78 са вече жертвите, съобщава ливанското здравно министерство. Ранените са над 4000. По думите на ливанския здравен министър Хамид Хасан всички болници в Бейрут са препълнени. Ранените вече трябва да бъдат транспортирани и извън столицата. 

Според местни медии причината за експлозиите са над 2700 тона амониев нитрат, конфискуван преди 9 години при опит да бъде внесен контрабанда в Ливан. 

По информация на Външното ни министерство няма пострадали българи, а само нанесени щети по сградата на мисията ни в Ливан. Причините за експлозиите засега не са установени. 

Според информация на местни медии сред пострадалите са и съпругата и дъщерята на премиера Хасан Диаб. Френският президент Емаюел Макрон телефонира на ливанския си колега и обяви, че Париж ще изпрати помощ. Помощ предложи и американският държавен секретар Майк Помпео, който обяви в Twitter, че Вашингтон следи ситуацията и е в готовност да окаже подкрепа. 

В изявление от Белия дом американският президент Доналд Тръмп определи случилото се като възможна атака. Той се позова на мнението на военни представители, според които вероятно става дума за някакъв вид бомба. 5 август е обявен за ден на национален траур в Ливан.

Страната е в най-тежката си икономическа криза след приключилата през 1990-а гражданска война. Още преди пандемията страната беше сред най-задлъжнелите в света.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трябва да си страшен изверг, за да направиш подобно нещо. Да им се връща тъпкано на извършителите! Сигнализирай за неуместен коментар