Експлозията в Бейрут е усетена в Кипър, сряда е ден на национален траур в Ливан

Над 3000 души са ранени

05.08.2020 | 00:15 Редактор: Искра Ангелова
Експлозията в Бейрут е усетена в Кипър, сряда е ден на национален траур в Ливан

При мощната експлозия в ливанската столица Бейрут загинаха най-малко 50 души, а министърът на здравеопазването на страната заяви, че над 3 000 са ранените. 

Взривът е в района на морското пристанище на града. "Дейли мейл" твърди, че именно там се съхраняват опасни химикали.

Кадрите, разпространени около 18:00 (местно време), показват дим минути преди огромния взрив, който разтърси столицата на Ливан.

Свидетелите оприличиха огромната експлозия, която е била усетена в Кипър, на ядрена бомба, съобщава CNN.

Взривът заличи околните сгради, където пожарникарите се бореха с пламъците, нанесли огромни щети на километри от мястото на инцидента.

Местните медии твърдят, че химическото вещество, което е избухнало, е 2700 тона. А премиерът на страната Хасан Диаб заяви в телевизионно интервю: "Отговорните за тази катастрофа ще платят цената за стореното". Той обяви сряда за ден на национален траур.

Израел отрече всякакво участие в трагедията и всичко това на фона на ескалиращото напрежение с Хизбула по южната граница на страната. Те дори се присъединиха към държави като Великобритания, Франция, които предлагат помощ на Ливан. В момента държавата се намира в една от най-тежките си икономически и финансови кризи от десетилетия.

Министерството на външните работи на Великобритания заяви, че техни служители са пострадали при взрива и са с опасност за живота.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК