Руската ваксина за коронавирус създала имунитет у всички доброволци

Над 20 страни са демонстрирали интерес към медикамента

01.08.2020 | 11:25 Редактор: Ралица Братанова
Руската ваксина за коронавирус създала имунитет у всички доброволци

Разработваната в Русия ваксина срещу коронавируса създава имунитет у всички доброволци. Това съобщи в интервю за CNN ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев.

"Мога да кажа от първо лице, че 100 процента от доброволците са изработили имунитет на 21-я ден (от въвеждането на ваксината). Той се удвоява след втория опит. 100 процента от животните също са изработили имунитет”, каза Дмитриев, цитиран от ТАСС.

Той съобщи още, че над 20 страни са демонстрирали интерес към руска ваксина.

По-рано руски представители заявиха пред медията, че става дума за дата 10 август или по-рано за одобрение на ваксината, която е създадена от московския институт "Гамалея“. Тя ще бъде одобрена за обществено ползване, след като най-напред я получи здравен персонал.

Руските учени твърдят, че ваксината е била разработена бързо, тъй като е модифицирана версия на създадена вече ваксина за борба с други заболявания.

Руското министерство на отбраната казва, че руски войници са служили като доброволци в човешките изпитания.

Руските официални служители твърдят, че утвърждаването на лекарството върви бързо заради глобалната пандемия и самия тежкия проблем с коронавируса в Русия. В момента страната има повече от 800 000 потвърдени случая.

“Нашите учени се съсредоточиха не върху това да бъдат първи, а върху защитата на хората”, каза Дмитриев.

Ваксината използва човешки аденовирусни вектори, които са превърнати в по-слаби, за да не се размножават в организма. За разлика от повечето ваксини в развитие, тя разчита на два вектора, а не на един и пациентите ще получат двойно по-силен помощник срещу вируса.

По-рано този месец Кремъл отрече обвиненията, че руски шпиони са проникнали в американски, канадски и британски научно-изследователски лаборатории, за да откраднат тайни за разработване на ваксини, предава БГНЕС.

Руски официални представители отрекоха също сведения, че членовете на политическия и бизнес елита на страната, включително руския президент Владимир Путин, са получили ранен достъп до ваксината. 

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

5
2 rate up comment rate down comment 1
ognyan
преди 4 дни
Това,че вече има разработена ваксина която е миналаизпитания и щезапочне да бъдепроизвеждаия безспорно е добра новина. Разбира се за някои хора е притесително това, че е разработена в Русия.Какво да са прави, русофобската пропаганда трябва да върви. Както изглежда, сега опорната точка е: "Ваксината не е минала изпитания според изискванията на СЗО".Т.е. няма да я купуваме, ще чакаме да произведат в ЕС или в САЩ. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Чочо
преди 6 дни
Тука само *** май коментират.... Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 8
ТОШ
преди 1 седмица
За първи път лилиПутин да помисли за живота на хората а не за избиване на хора. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 3
Марица
преди 1 седмица
Ломоносов винаги е пръв.Друг няма.Който иска да рискува. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 11
АСЕН ИЛИЕВ
преди 1 седмица
ИСКАМ ГЛАВАТА НА БОРТНИКОВ ОТРЯЗАНА В НАЙЛОНОВ ПЛИК! КОЙТО МИ Я ДОНЕСЕ, ЩЕ ПОЛУЧИ ВЕЧЕН ЖИВОТ ЗА СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО СИ ОТ МЕН. Сигнализирай за неуместен коментар