САЩ инвестират 2,1 милиарда долара в разработвана ваксина срещу Ковид-19

Половината средства ще са за подпомагане на по-нататъшното разработване на проектоваксината

01.08.2020 | 08:40 Редактор: Юлия Христова
САЩ инвестират 2,1 милиарда долара в разработвана ваксина срещу Ковид-19

Правителството на Съединените щати подписа споразумение в петък с фармацевтичните компании Sanofi и GlaxoSmithKline за осигуряване на до 2,1 милиарда долара за тестване и производство на разработваната от тях ваксини срещу Ковид-19.

Повече от половината от средствата ще бъдат използвани за подпомагане на по-нататъшното разработване на проектоваксината, а с останалата част ще се финансира разрастване на производството и доставката на първоначални 100 милиона дози от ваксината, заявиха фармацевтичните компании, пише БНР.

"От началото на пандемията Sanofi използва своите дълбоки научни познания и ресурси, за да помогне за справяне с тази криза, като си сътрудничи с Министерството на здравеопазването на САЩ, за да отключи бърз път към разработване на пандемична ваксина и производство в големи мащаби. С нашият партньор GlaxoSmithKline, очакваме нашето проучване във "Фази 1/2" за рекомбинантния помощен подход да започне през септември", заяви в прессъобщение изпълнителният вицепрезидент на на Sanofi - Томас Триумф.

По-рано тази седмица компаниите Sanofi S.A. и GlaxoSmithKline обявиха, че са постигнали споразумение и с правителството на Обединеното кралство за доставка на до 60 милиона дози на разработваната от тях коронавирусна ваксина.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК