Конференция за младежката безработица в Париж събра Меркел, Оланд, Барозу и Ван Ромпой

Броят на безработните младежи в ЕС е най-големият проблем за европейската икономика.

12.11.2013 | 12:01
Конференция за младежката безработица в Париж събра Меркел, Оланд, Барозу и Ван Ромпой

Рекордният брой безработни, особено сред младежите, се превръща в основна пречка пред възстановяването на европейската икономика от кризата, продължаващата трета година.

Горчивата статистика показва, че 5,6 млн. млади хора в Европа са без работа. Процентът на трудово незаетите достига 23.5%. Един на всеки пет не може да си намери работа, а в Гърция и Испания - един на всеки двама.

Младежката безработица и социалните рискове са най-големите предизвикателства, пред които са изправени и преодоляването им е основен приоритет. Около тази идея се обединиха лидерите на Европа, които присъстваха на конференция за младежката безработица в Париж.

"Усилията на всички нива трябва да се мобилизират с една цел – да се мотивират младите хора да работят и да се образоват. Трябва да им гарантираме, че скоро след като излязат от училище, те ще могат да продължат обучението си или да започнат работа", заяви в навечерието на парижката конференция председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

На нея присъстваха още френският президент Франсоа Оланд,  германският канцлер Ангела Меркел, придружена от федералният министър на труда председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Това е своеобразно продължение на конференцията в Белрин на 3 юли.

Тогава Германия реши да предприе действия за ускоряване на борбата с безработицата чрез подписване на двустранни споразумения с най-засегнатите страни. Още през лятото финансист номер едно на страната Волфганг Шойбле сподели опасенията си от революция, ако Европа не се справи с младежката безработица и социалните проблеми.