Десетки хиляди стачкуващи поискаха повишаване на заплатите в Индонезия

Причината за стачката е чувствителното покачване на издръжката на живот в последните месеци

01.11.2013 | 11:30
Десетки хиляди стачкуващи поискаха повишаване на заплатите в Индонезия

Десетки хиляди работници обявиха стачка в Индонезия с искане за покачване на заплатите, съобщава AFP.

Въпреки че по оценки на полицията участие в демонстрациите са взели около 100 000 души, броят е далеч под очакванията на синдикатите за около 3 млн. души. Работодателските организации, профсъюзите и правителството продължават дебатите за намиране на начин за увеличение на заплащането.

"Имаше повече от 100 000 работници, които обявиха стачка днес, като повечето от тях бяха част също от трудовите протести в цяла Индонезия", заяви Рони Сомпи, говорил на индонезийската полиция. Той добави, че повечето от митингите са се провели мирно.

Стачката бе предизвикана от желанието за възнаграждение, което да настигне темпа на растеж на цените. Издръжката на живота в азиатската страна отчете значителен скок поради непрекъснато растящата в последните месеци инфлация.

"Много хора, които не могат да си позволят наемите си, трябваше да напуснат домовете си и да заживеят под мостовете", каза Саид Икбал, председател на индонезийски работнически съюз.

Въпреки че стачните действия се оказаха по-малко мащабни от очакваното, те все пак предизвикаха затварянето на множество фабрики в цялата страна. Индонезия е един от центровете за производство на редица международни компании.
Повече за стачката в Индонезия, както и новини от Китай и САЩ, може да научите от материала на Bloomberg!