Кои са страните с най-задълбочени демографски проблеми?

Някои от тях са имали политики срещу високата раждаемост

20.07.2020 | 21:10 Редактор: Ралица Братанова
Кои са страните с най-задълбочени демографски проблеми?

Голямо проучване, публикувано в "Лансет" предвиди, че спадането на раждаемостта в почти всяка страна ще доведе до рязко намаляване на населението до края на века, а това ще нанесе огромна щета на обществата. Но кои са държавите, в които промяната на населението е най-драматична и какви мерки се взимат, за да се предотврати това?

Населението в Япония ще намалее наполовина

Япония вече е преминала своя пик през 2017 г., когато населението й е било 128 млн. души. В края на века обаче нещата ще изглеждат различно, ако не се вземат мерки. Учените от "Лансет" предвиждат спад на населението до 53 млн. души. А Япония вече има най-застаряващото население. На територията й живеят и най-много хора над 100 години. Това вече води до натоварване на работната ръка и се очаква проблемът само да се влошава.

До 2040 година възрастните хора ще представляват 35% от населението. Това, комбинирано с ниската раждаемост от едва 1,4 раждания на една жена, ще доведе до недостиг на хора за работните места. Нужен е коефициент на раждаемост от 2,1 за да могат държавите да поддържат сегашната бройка на населението си. Това принуди Япония, която се отнасяше предпазливо към миграцията, да облекчи ограниченията, за да се справи с проблема. Но не са рядкост и новините за експлоатация на мигранти като работници.

Италия - ниска раждаемост, много миграция

Подобно на Япония, населението на Италия също застарява и ще намалее наполовина до края на века. От 61 млн. през 2017 година италианците ще станат 28 млн. до 2100 г. И сега възрастните хора над 65 г. представляват 23% от населението на страната през 2019 г. За да се справи с ниската раждаемост, през 2015 г. държавата стартира програма, която да отпуска по 800 евро на двойка за родено дете. И все пак раждаемостта тук е сред най-ниските в Европейския съюз.

Но Италия има и друг проблем - много млади хора напускат страната, за да работят в чужбина. Според статистиката 157 хил. души са мигрирали далеч от страната.

За да се справят с бързия спад на неселението, някои градове приемат свои мерки. Те продават къщи за 1 евро или плащат на хора да живеят на дадено място, стига да започнат свой собствен бизнес. Някои градове в Испания, чиято съдба е подобна на тази на Италия, също взимат подобни мерки.

Китай, който поиска родителите да имат само по едно дете

През 1979 година Китай въведе спорен закон - държавата настоя семействата да имат по едно дете, тъй като се притесняваше как бързо нарастващото население ще се отрази на икономиката й. Сега азиатската държава е изправена през същия проблем като останалите - раждаемостта в най-населената страна в света намалява рязко.

Според "Лансет" пикът на населението на Китай ще дойде след 4 годити, когато ще стигне 1,4 милиарда души. До 2100 година те обаче ще намалеят на 732 млн. През 2019 година раждаемостта е паднала на най-ниското си ниво от 70 години. Според много експерти, страната е "тиктакаща демографска бомба" и след години по-малкият брой млади, работещи хора ще трябва да издържат увеличаващият се брой възрастни хора. Това ще бъде катастрофално за една от най-големите икономики в света.

Притесненията около намаляването на населението накара Китай да прекрати политиката за едно дете през 2015 година. Сега двойките могат да имат две деца. И макар раждаемостта леко да се увеличи, тенденцията не успя да се обърне в дългосрочен план.

Целия текст четете на Dnes.bg. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК