Жените уйгури в Китай - принудени да се подлагат на операции за стерилизация

Властите в Китай опитва да ограничат популацията на мюсюлманските малцинства

30.06.2020 | 06:00 Редактор: Александра Иванова
Жените уйгури в Китай - принудени да се подлагат на операции за стерилизация

Властите в Китай принуждават жени от етнически малцинства да се подлагат на операции за стерилизация, като опит за ограничаване на популацията на мюсюлманските уйгури, сочи ново проучване. Докладът на китайския учен Адриан Зенц подтикна ООН да разследват случващото се. От своя страна Китай отрича твърденията, наричайки ги "неоснователни". Докладът се основава на комбинация от официални регионални данни, политически документи и интервюта с жени от етническите малцинства в Синдзян.

Държавата вече поема много сериозни критики за това, че държи уйгури в лагери за задържане. Смята се, че има около един милион уйгури и други предимно мюсюлмански малцинства, задържани в Китай, в така наречените "лагери за превъзпитание". Първоначално Китай отрече съществуването им. След това обаче ги нарече необходима мярка срещу тероризма, след сепаратисткото насилие в региона Синдзян, предаде Би Би Си.

Зенц твърди, че уйгурските жени и други етнически малцинства са заплашени от интерниране в лагерите за отказ да прекратят бременността, която надвишава квотите за раждане. Освен това се казва, че жените, които са имали по-малко от законно разрешените две деца, са били снабдени незаконно с вътрематочни контрацептиви, а други са принудени да се подложат на операции за стерилизация.

"Обширната репресия края на 2016 г. превърна Синдзян в драконово полицейско място. Това свидетелства за натрапчива намеса на държавата в репродуктивна автономия", се казва в доклада.

Естественият прираст на населението в Синдзян намалява драстично през последните години, като темповете са паднали с 84% в двете най-големи уйгурски префектури между 2015 г. и 2018 г. и намаляват още през 2019 г., според анализа на Зенц.

Снимка:  БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК