България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Населението ни се стопява до 2040 г. - обратим ли е процесът?

Според доц. Елица Димитрова има завръщане на млади хора в България

16.07.2020 | 08:58 Редактор: Наталия Тотева

Загуба на половината от сегашното население на страната ни до 80 години. Това предвиждат изследователи от Сиатъл. Темата коментира доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

"Последните данни са от проучване на колеги от Университета във Вашингтон. Те публикуват прогноза, която засяга развитието на населението в различни страни, според различни сценарии. Този тип прогнози потвърждават това, което официалните институции, които обработват демографски данни посочват. За България се наблюдава един процес, свързан с намаление на населението. Има очакване за значителни загуби на населението до 2040 г. В дългосрочна перспектива по-значително намаление е прогнозирано", посочи доц. Димитрова за "България сутрин".

Според нея все пак трябва да не забравяме, че с отдалечаване от настоящия момент се увеличава и несигурността на подобни прогнози.

Доц. Димитрова каза за Bulgaria ON AIR, че все още не знаем как пандемията би повлияла върху демографските показатели, защото този процес е в развитие.

По думите ѝ младите хора показват, че има мотиви за завръщане в България при определени условия.

"От всички демографски процеси при миграциите най-бързо във времето се усеща, когато има промени в политиките по отношение на прием в други страни. Това, че се завръщат младите хора не означава, че в една ситуация, в която се либерализират тези рестрикции, няма да има обратен процес на завръщане", добави Димитрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Трябва да се увеличи раждаемостта Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Абсолютно е необратимо, а най-страшното е, не само че ще намелеем драстично, но и ще са предимно роми и за етническите българи, които все още се намират в държавата, ще е ад! Сигнализирай за неуместен коментар