Доклад: Населението на България се топи, младите емигрират

В русенското село Пепелина постоянно живеят едва 15 души

25.06.2020 | 18:34 Редактор: Александра Иванова

Тревожна статистика предвижда бъдещото в България да е със застаряващо население, без медицински лица и болногледачи, които отдавна са емигрирали в по-богати държави. Това сочи доклад на ООН.

Трите балтийски републики Литва, Латвия, Естония, както и Румъния, България и Хърватия, са загубили 20% от населението си от началото на 90-те години на миналия век и са заплашени от изчезване. Според доклада, населението на шестте държави ще се стопи наполовина до 2080 г.

България, Латвия и Румъния продължават да са държавите с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, което допълнително допринася за стопяването на населението. По данни от 2018 г. българите живеят средно 75 г., латвийците - 75,1 г., а румънците 75,3 г. Средната продължителност на живота в ЕС е над 81 г.

В русенското село Пепелина постоянно живеят едва 15 души. Дядо Калин е на 83 години. Дореди няколко години не е напускал селото, но сега през зимата се налага да живее в Русе, защото в Пепелина няма нито аптека, нито лекар, нито други хора.

"Бях открил малко магазинче за хляб, елементарни продукти, захар, сол, пакетирани работи и нямаше как повече да продължаваме. Няма хора, след като няма хора - няма оборот. Сега снабдяването става чрез Широково, там имат магазинче и кметицата на Широково живее в Пепелина, и като и се обадим тя носи хляб", каза той.

Възрастният мъж разказва, че децата и внуците обичат да ходят на гости, но за малко. И не знае какво ще се случи с къщата, когато той си отиде. 

"Жал ми е, това ми е родно място. Как да не ми е жал? Но деца, внуци, правнуци, вече всичко е навън, аз останах сам", сподели дядо Калин.

Кметският наместник на Пепелина Георги Корчев се опитва да държи селото живо. Казва, че надеждите му са в туризма, заради красотата на местността. Лично доставя лекарства на по-възрастните.

"Младите хора имат няколко изисквания – комуникации, интернет, връзка с останалия свят. Също така има проблеми с инфраструктурата, тъй като финансирането по каквито и да било проекти изисква по голям брой жители", посочи Корчев.

Някога в Пепелина са живели 1300 души. А днес дядо Калин се надява, че след време ще има кой да поседне на пейката, която лично той е направил.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Бела
преди 3 години
Преди няколко години започнах да пътувам и съм щастлива по света. Тук се връщам за малко и имам планове да остана навън. Не изпитвам никаква носталгия, а напротив...Когато наближи датата ми за прибиране в България ми се плаче и сега съм тук само заради вируса. Не изпитвам никаква вина, че не харесвам тази държава, защото имам един живот и искам да го изживея според вижданията си..По света има много хора с моите виждания и се чувствам човек и гражданин на света, а не българка. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тъжна родна картинка :( Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
По-малко хора,по малко проблеми,би казал оня който управлява държавата като охранителна фирма.Висока смъртност,ниска раждаемост,всеки ден млади българи са на път с куфарите, тръгнали по света да живеят по хубав и спокоен живот.Тук стотина семейство близки до нашият "бащица",живеят като саудитски крале.Ама близо два милиона са на ръба на оцеляването,да са си отваряли очите ще кажат новобогаташите. Сигнализирай за неуместен коментар