Увеличение на случаите на Ковид-19 в 11 държави в Европа

Опасението е, че когато се появи и сезонният грип, здравните им системи може да се сринат

26.06.2020 | 07:47 Редактор: Наталия Тотева

Европа регистрира ръст на заразените с Ковид-19 на седмична база на фона на разхлабването на ограничителните мерки.

Всеки ден се разболяват близо 20 000 души, показва статистика. Тревожни са данните в 11 европейски държави. 

За момента България не е в този списък, но е в групата от общо 30 държави, които отчитат показване на случаите. Сред тях са Северна Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина, Армения, Швеция. 

"Искам да отправя 3 съобщения. Трябва да използваме по-умно данните и информацията, която събираме при наблюдението на Ковид-19. Това е единственият начин да минимизираме разпространението. Откриване на случаите, изолиране, тестване и грижа за всеки отделен заразен", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Хенри Клуге.

Опасението на експертите е, че когато към Ковид-19 се прибавят сезонният грип и други болести, характерни за есента, здравната система в тези 11 страни ще се срине. 

Въпреки че Северна Македония е една от страните със сериозно покачване на заразени, от тя отваря всички гранични пунктове за движение на автомобили и пътници без задължителните досега PCR тестове, изолация и карантина.

В страната отново ще работят ресторантите и заведенията на закрито, фитнес залите и моловете. 

В Португалия от 1 юли се връщат част от най-строгите мерки. В столицата и близките общини хората ще могат да излизат само до магазин, лекар или за да отидат на работа.

Хърватия върна 14-дневната карантина за идващите от Балканите, както и задължителните маски в градския транспорт. 

Ако ваксина не бъде приложена, СЗО алармира, че страните трябва да се подготвят за есента. Повече от 2,6 млн. случая на коронавирус са регистрирани в Европейския регион на Световната здравна организация, който обхваща 54 страни.

Дневно се отчитат над 700 починали.

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК