Експерти във Великобритания: Готови ли сте за втора вълна на Ковид-19?

В същото време правителството се опитва да спаси туристическия сезон

24.06.2020 | 17:02 Редактор: Искра Ангелова
Експерти във Великобритания: Готови ли сте за втора вълна на Ковид-19?

Във Великобритания ръководители в здравеопазването призовават за спешно преразглеждане дали Великобритания е добре подготвена за втора вълна на пандемията от коноравирус. Това става след обявеното от Борис Джонсън голямо облекчаване на карантината от 4 юли.

В отворено писмо, публикувано в British Medical Journal, председателите на Кралските колежи за подготовка на хирурзи, медицински сестри, лекари и джипита предупреждават, че са необходими спешни действия за предотвратяване на втора вълна от жертви.

От 4 юли отварят врати пъбовете, ресторантите, кината и фризьорските салони и се намалява социалната дистанция от 2 на 1 метър, което тревожи ръководителите в здравеопазването.

"Докато бъдещето на пандемията е трудно да се прогнозира в Обединеното кралство, сведенията показват, че е много вероятно ново разпалване на заразата на места и рискът от втора вълна е съвсем реален", пише в писмото, подписано също от председателя на Британската медицинска асоциация, информира БНР.

В същото време правителството се опитва да спаси туристическия сезон.

Министри водят преговори за създаване на "въздушни мостове" с някои ключови европейски страни, сред които Испания, Италия, Гърция, Франция, Турция и Хърватия, за да могат летуващите да пътуват в чужбина това лято, без им се налага да бъдат в карантина на връщане.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК