Гладът за гумени ръкавици донесе милиони долари на редица бизнесмени

Скокът в търсенето тласна нагоре акциите на компании, които създават предпазни средства

18.06.2020 | 23:51 Редактор: Юлия Христова
Гладът за гумени ръкавици донесе милиони долари на редица бизнесмени

Годината е добра както за компаниите, които произвеждат ръкавици, така и за техните основатели. В Малайзия, която произвежда около 65% от гумените ръкавици в света, сега има поне четирима милиардера, чиито богатства са изградени в индустрията, като двама от тях са милиардери от тази година, пише Bloomberg.  

Тай Ким Сим, основател на Supermax, е най-новият член, който се присъедини към клуба, като нетната стойност на богатството му се оценява на около 1 милиард долара по данни на Bloomberg Billionaires Index. 

Скокът в търсенето, породен от епидемията от коронавирус, тласна нагоре акциите на компании, които създават предпазни средства. Това внезапно превърна страни от Югоизточна Азия в гореща точка за създаване на ултра-богати личности в сектора, пише bloombergtv.bg.  

Най-големият световен производител на ръкавици Top Glove, Hartalega Holdings и Kossan Rubber Industries се възползват от ситуацията.  

Но възходът на Supermax бе особено забележим през тази година заради петорния скок в цената на акциите му от началото на годината или с 394% при ръст на приходите с 24%.

Тай Ким Сим основава Supermax със съпругата си през 1987 г., като го стартира като бизнес, търгуващ с латексови ръкавици, преди да се захване с производство през 1989 г. Компанията стана първият производител, който използва собствен бранд за ръкавици в отговор на призива на правителството да брандира малайзийски продукти. Сега компанията изнася за повече от 160 страни и отговаря за 12% от световното търсене на латексни ръкавици, става ясно от информация на сайта й. Тай и членовете на неговото семейство притежават 38% от Supermax. 

"Наложи се нов стандарт да се носят ръкавици за различни цели и по-голямата употреба ще бъде от полза за производителите им в дългосрочен план“, казва Уолтър Ау, анализатор от CGS-CIMB Research. 

"Supermax е много интересeн случай. Изработва собствена марка, докато другите са основно доставчици“, каза още той.  

Глобалното търсене на гумени ръкавици може да нарасне 11% до 330 милиарда бройки тази година, две трети от които вероятно ще дойдат от Малайзия, сочат оценки на браншовата асоциация в страната. 

Малайзия се превръща в голям производител на ръкавици през 80-те години, когато търсенето започва да нараства заради епидемията от СПИН. Благодарение на ниските разходи за труд, малайзийските предприемачи успяват да създадат заводи. Каучуковите плантации (британските колонизатори представят растенията с произход от Бразилия през 1870-те ) и голямата й петролна индустрия подпомагат производството.  

Акциите на Top Glove са поскъпнали повече от три пъти през тази година, вдигайки нетната стойност богатството на своя основател Лим Уе Чай до 2,5 милиарда долара, според изчисленията на Bloomberg. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК