Предпазват ли ни латексовите ръкавици от заразяване с Ковид-19?

Здравните власти и специалистите не са постановявали такава препоръка

17.03.2020 | 16:50 Редактор: Ралица Братанова
Предпазват ли ни латексовите ръкавици от заразяване с Ковид-19?

Бързото и безкомпромисно разпространение на новия коронавирус Ковид-19 по целия свят и у нас накара хората да правят неща, които не биха правили преди появата на тази нова, опасна и непозната зараза.

Колко дълго трае ефектът от дезинфектанта за ръце?

Все по-често обаче хората носят и еднократни ръкавици, за да намалят риска от зараза при докосване на замърсени и недезинфекцирани повърхности.

Помагат ли наистина ръкавиците в предпазването от зараза?

Преди това нека припомним, че здравните власти, лекарите и специалистите от Националния кризисен щаб, както и Световната здравна организация са единодушни, че коронавирусът се предава най-лесно от човек на човек по въздушно-капков път – при кашляне, кихане, дори говорене на прекалено близко разстояние по-малко от метър и половина, пише Az-jenata.bg.

Към момента здравните власти и специалистите не са постановявали такава препоръка населението да носи предпазни еднократни ръкавици с цел ограничаване на заразата.

Без значение дали носите ръкавици или не, докосването на заразени повърхности и последващо докосване на лицето носи абсолютно същия риск, като докосването без ръкавици.

Ако имате контакт с диагностициран с Ковид-19, на когото се налага да носите храна или лекарства вкъщи и който не е хоспитализиран по препоръка на здравните власти, е задължително да носите ръкавици, за да сте сигурни, че никакви телесни течности от него няма да попаднат по вас.

Ако носенето на ръкавици ще ви подсеща да не пипате лицето си, тогава ги носете. Но ако не прекратите този вреден навик, ръкавиците сами по себе си няма да ви предпазят от евентуална инфекция.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК